Theremma

Detta är en blogg som Theremma kommer att uppdatera med recept som både passar plånboken och magen!

Hemmagjord pizza med pizzasallad!

Kategori: Recepeptus!

 
 
En fredagkväll med några vänner kan vara ett perfekt tillfälle att göra hemmagjord pizza på. Alla kan bestämma själva vade dem vill ha på sin del av pizzan. En del vill ha skinka och ananas och någon annan kanske vill ta ut svängarna lite med tonfisk och salami. 
 
Pizzadeg 1 plåt:
 
2 dl ljummet vatten 
2 msk mjölk 
1/4 packet jäst 
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja
5 dl vetemjöl
 
Börja med att värm mjölken och vattnet till fingervarmt (ca 37°C). Lös sedan jästen i detta i en bunke. Tillsätt sedan resterande ingredienser med mjölet sist. Det är viktigt att degen blir följsam och smidig.
Låt sedan degen jäsa i minst 40 minuter.
När degen har jäst klart så kavlas den ut i storleken av en plåt.
Sedan är det valfritt att fylla pizzan med vad man känner för. Våga testa nya saker! 
Som tomatsås kan man använda tomatpuré, ketchup eller göra en egengjord tomatsås. 
Grädda i ugnen i ca 10 min i 260°-275°C. 
 
Pizzasallad:
Vitkål
Paprika
2 msk olivolja
1,5 msk äppelcidervinäger
Svartpeppar
 
Börja med att skära vitkål och paprika i lagom stora bitar. Tillsätt sedan oljan och äppelcidervinäger. Krydda med svartpeppar. Låt salladen stå och dra åt sig i kylskåpet innan servering!
 

Ingrids magnifika lax!

Kategori: Recepeptus!

 
Lax tillagad på just detta sätt fick Theremma i sommras hemma hos underbara Ingrid. Nu har maträtten tagit sig ända ifrån Östgöta slätten till Upplands huvudsäte!
 
INGRIDienser:
 
Laxfileér
Flytande margarin
Flingsalt
Vitpeppar
Dill
Schalottenlök
Potatis
 
2 dl Creme fraiche
ca 6 småtomater
ca 1/2 Kvibilles grönmögelost
Svartpeppar
Salt 
Dill
 
Skala och koka potatisen. Ringla lite flytande margarin på ett ark aluminiumfolie och placera laxen på det. Salta och peppra. Lägg på en halv schalottenlök och toppa med dill. Vik ihop knytet så att det är tätt. Lägg på grillen eller tillaga i ugnen ca 200 grader i 20 min. Öppna ett av knytena och kontrolera att laxen är klar.
Blanda creme fraiche, hackad grönmögelost och delade småtomater i en skål. Smaka av med salt, peppar och dill. En baguettskiva med brieost passar utmärkt till.
 
 

Feta, fläskiga kycklingar!

Kategori: Recepeptus!

 
När timmen börjar närma sig tre på eftermiddagen och föreläsningen aldrig tycks ta slut så vaknar Theremmas matflummande till liv!
Detta resulterade denna gång i en maträtt med baconinlindade kycklingfileér med potatishalvor och en utsökt kall sås med fetaost och lime. 
 
Ingredienser:
 
2-3 potatisar per person
Kycklingfileér
En halv squash
Marinerade vitlöksklyftor
 
Sås:
3 dl cream fraiche
1 paket fetaost
2-3 klyftor vitlök
Saft och skal från en lime
Salt
Vitpeppar
 
Tvätta och dela potatisarna och tillaga i ugnen, 225°C tills de är klara och har fin färg. Linda baconen runt kycklingfileérna och grädda även dessa i ugnen i 225°C tilla alla fileér är helt genomstekta.
Skala och pressa, vitlöken i cream fraichen. Hacka och blanda i fetaosten. Riv i skalet från en lime och pressar därefter i saften. Smaka av med salt och peppar.
Skiva slutligen sqashen och stek i smör och salta. 
 
Servera gärna med marinerade vitlöksklyftor till! OBS! Stinkvarning! 

Ciabatta!

Kategori: Recepeptus!

 
Bakdag i Sunnersta och den här gången står Cibatta på menyn.
 
Ingredienser 6st:
 
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
Ca 1,2 l vetemjöl (alt. vetemjöl special)
 
Värm vattnet fingervarmt. Smula jästen i en bunka och lös i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunkens kanter. Jäs i ca 1 timme. Dela degen i sex bitar, knåda och platta ut till rektanglar. Lägg på en plåt, strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 20 min. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 15 min.
 
Den nybakta doften kommer göra dina korridorsgrannar gröna av avund! 
 

Chicken bacon burger!

Kategori: Recepeptus!

 
Vad tar man sig till när det visar sig att köttfärsen är slut och man planerat att göra hamburgare till middag? Jo då rotar man fram kycklingfileérna ur frysen. 
 
Ingredienser 2-3port:
 
Två kycklingfileér 
Ett paket bacon
Pommes
En lök
Sallad
En tomat
Valfri dressing
 
Skär fileérna i lagom stora bitar för det bröd du har. Stek dessa och baconen. Skär sallad, lök och tomaterna. Varva kyckling, bacon, sallad, lök, tomater och dressing i brödet. servera med pommes och ketchup.
 

Irish Coffe!

Kategori: Recepeptus!

 
När höstmörkret infaller sig behövs ibland något riktigt värmande. Vad kan då vara bättre än en varm dryck med båda kaffe och whiskey?
 
Ingredienser:
En mugg kaffe 
4-6 cl whiskey
Några teskedar farinsocker
Vispad grädde
Kaffepulver
 
Börja med att koka kaffet. Koka upp vatten och fyll muggarna med detta för att få dessa varma. 
När kaffet är klart, häll ut vattnet och tillsätt whiskeyn och farinsockret. Rör om tills farinsockret har löst sig. Tillsätt kaffet. Toppa med grädde och kaffepulver. 
 
Avnjut direkt!
 

Pastagratäng a la mutter!

Kategori: Recepeptus!

 
Detta är en pastagratäng som är enkel att göra mellan tentapluggandet. Går utmärkt att frysa in så man slipper tänka på matlåda under en tid. 
 
Pastagratängen: 
Penne pasta
500 gram köttfärs
2/3 av en purjolök
1 paket creme fraiche
1 dl grädde
Tomatpuré
Ketchup
Cayenpeppar
Salt
Peppar
 
Garnering: 
Riven ost
 
Börja med att koka pastan. Stek samtidigt köttfärsen. När denna har blivit genomstekt så tillsätts purjolöken. Stek en stund. 
Tillsätt sedan creme fraichen och grädden. Låt koka ihop en stund. Smaksätt sedan med tomatpuré och ketchup. Krydda sedan med cayenpeppar, peppar och salt. 
När både pastan och köttfärsen är klar så smörjs en ugnssäker form. 
Varva sedan pasta och köttfärs. Garnera sedan med riven ost!
Låt stå i ugnen i ca 200° tills osten har fått färg. 
 
Servera gärna med tomater och fetaost! 
 
 

Födelsedagstårta med öltema!

Kategori: Recepeptus!

 
Alla har väl hört talas om Oktoberfest? En riktig ölfest behöver en riktig öltårta. Därför plockade Theremma fram sin livliga fantasi och detta blev resultatet. 
 
En awesome öltårta:
 
Rulltårta botten:
3 ägg
2 dl socker 
2 dl mjöl 
2 tsk bakpulver 
1/2 dl mjölk
 
Vispa ägg och socker poröst. Häll i resten av ingredienserna och häll ut på ett bakplåtspapper med uppvikta kanter. Grädda i ugn i 250° i 5 min. Ta ut och stjälp ut på ett sockrat bakplåtspapper. 
Gör en rulltårta botten till. 
Låt dessa svallna. 
 
Mellanlager:
Blanda vaniljkräm enligt packetet. Gör på ca 5 dl mjölk. 
 
Choklad garnering:
4 dl grädde 
400 gram mörk choklad
 
Värm grädden och chokladen i en kastull tills all choklad har smält. 
Vispa med en elvisp i minst 20 minuter. Tills moussen har samma konsistens som vispad grädde. 
 
Lägg vaniljkräm mellan bottnarna och kleta på moussen över hela tårtan. Placera sedan tomma 5 cl plastshotglas över hela tårtan. Låt stelna i kyl. Fyll glasen med god kall öl precis innan serveringen. 
 
Detta kommer utan tvekan vara festens höjdpunkt! 
 
 
 
 

Varm choklad!

Kategori: Recepeptus!

 
En kopp med varm choklad en regnig och deppig dag är som balsam för själen.
Lika enkel att göra som att nyckla en blomma!
 
En mugg varm choklad:
Mjölk till en mugg 
2 msk kakao
2 msk socker
 
Koka upp ingredienserna eller värm i mikron. Toppa med grädde och kakao!