Theremma

Detta är en blogg som Theremma kommer att uppdatera med recept som både passar plånboken och magen!

Mysig trerättersmiddag!

Kategori: Recepeptus!


När en gammal vän kom på besök var Theremma tvugna att bjuda på något riktigt gott! Kvällens meny blev räkcocktail, pasta med svart trumpetsvamp och parmesanost samt en efterrätt med chokladmousse, vaniljkräm och hallon.
 
Förrätt:
 
3 personer
 
ca 25 räkor
1 avocado
1/4 rödlök
1 citron
1/2 förpackning småtomater
några blad sallad
1/4 gurka
salt
pappar
rhode island sås
 
Skala räkorna. Finhacka rödloken, skär småtomaterna, gurkan, avocadon och salladen i mindre bitar. Filea halva citronen och skär i små bitar. Blanda allt och smaka av mer salt, peppar och mer citron. Servera i ett fint glas med rhode island sås.
 
Varmrätt:
 
5 personer
 
Färsk pasta (recept medan)
200g svart trumpetsvamp
1 lök
ca 2 kycklingfileér
150g riven parmesanost
3 dl grädde
salt
peppar
 
Pastan:
300g durumjöl
3 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
 
Häll mjölet på arbetsbänken och gör en grop i det där du tillsätter övriga ingredienser. Blanda försiktigt ihop allt och knåda till en slät fats deg. Låt vila ca 20 min. Kavla ut och skär pastan alt. annvänd en pastamaskin. Koka pastan ca 2-3 min.
 
Stek svamp och lök tillsammans i en panna. Stek sedan kycklingen och tillsätt svamp och lökblandningen. Tillsätt grädden och parmesanosten. Tillsätt slutligen den förkokta pastan och smaka av med salt och peppar. 
 
Efterrätt:
 
6 personer:
200g choklad
100g smör
2 st gelatinblad
1dl starkt kaffe
4 st äggulor
4 st äggvitor
1dl socker
vaniljkräm (marsanmix)
frysta hallon
 
Bryt chokladen i mindre bitar, smält smöret, lägg i chokladen och smält ihop. Kyl av lite. Rör in de vispade äggulorna. Blöt gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa äggvitor och socker till en marängsmet. Smält gelatinet i kaffet och rör i chokladen. Vänd i marängsmeten. Fyll i glas men så det finns plats för vaniljsåsen och hallonen. Låt stelna i kylen några timmar. Blanda vaniljkrämen enligt paketet. Toppa med vaniljkräm på den stelnade chokladmoussen tillsammans med tinade hallon före servering.

Tomatsoppa!

Kategori: Recepeptus!

 
Tomatsoppa med makaroner och vita bönor
 
6 personer 
1 lök
1 burk vita bönor i tomatsås
2-3 msk potatismjöl
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
5 dl makaroner
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré
2 tsk orogano
7 dl vatten
smör att steka i
salt
svartpeppar
 
Hacka och fräs löken i lite smör. Tillsätt buljongtärningen och de krossade tomaterna. Tillsätt sedan vattnet och makaronerna och låt koka tills makaronerna nästan är klara. Blanda mjölken, tomatpurén, oroganon och potatismjölet i en separet bunke. Blanda detta i soppan och tillsätt även bönorna. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar.
 

Kasslergratäng

Kategori: Recepeptus!

 
En riktigt härlig kassler- och broccoligratäng på potatis är aldrig fel!
 
4 personer:
Potatis till fyra personer
Ett klippe färsk broccoli
10 skivor kassler
5dl mjölk
2dl matlagnigsgrädde
3 msk mjöl
75g smör
riven ost
salt
vitpeppar
 
Smöra en ugnssäker form. Skala och koka potatisen. Skiva kasslern och dela broccolin i små bitar och skölj den. Lägg dessa i formen, kasslern i en rad i mitten och broccolin runtom. Smält smöret i en kastrull om blanda i mjölet. Tillsätt mjölken och grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll över kasslerna och broccolin och toppa med riven ost. Grädda i ugnen i 200°C tills den fått fin färg och broccolin är mjuk. 

Fläsk med potatis och löksås!

Kategori: Recepeptus!

 
Här kommer en gammal klassiker bland husmanskosten! Till och med Per Moberg skulle bli glad om han blev bjuden på denna rätt. 
 
2 pers: 
Potatis till två pers
4-6 skivor fläsk
1 lök
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk mjöl
salt
peppar
 
Börja med att skala och koka potatisen. Stek sedan fläsket. När fläsket är färdigt tas det ur pannan och löken steks där i. Tillsätt sedan mjölet och rör om. Därefter blandas mjölken och grädden i löken. Koka upp och smaksätt med salt och peppar.   

Torskfilé med persilje- och äggsås!

Kategori: Recepeptus!


Här kommer ett recpept på fisk med persilje- och äggsås!


2 pers:
potatis till två personer
2 torskfileér (eller annan liknande fisk)
4 dl mjölk
2 msk persilja
1 ägg
smör till stekning
1 msk mjöl
salt 
peppar
 
Börja med att skala och koka potatisen. Stek sedan fisken i en panna med smör. När fisken är färdigstekt så tillsätts mjölken och persiljan. Koka ett ägg! Ca 8 min. Red såsen med en blandning av mjölk och mjöl.Smaksätt med salt och vitpeppar. Skär det kokta ägget i mindre bitar och strö över såsen och fisken precis innan servering.