Potatisgratäng med stekt kassler, en klassiker!
Potatisgratäng:
Vitlök
Ost
Potatis
Grädde
Vitpeppar och salt
Börja med att skala och skiva potatisen. Sedan läggs ett lager med skivad potatis i botten av en smord ugnsäker form. Salta och peppra på potatisen. Pressa sedan vitlök över och strö lite riven ost uppe på. Sen är det bara att lägga skivad potatis uppepå och göra samma sak igen tills formen är full. Högst upp avslutas det med riven ost. Grädden hälls sedan över gratängen. Man kan luta formen åt sidorna för att få grädden jämnt fördelad. Ställ sedan in i ugnen i 225ºC i ca 1 timme (lite beroende på potatisen). När gratängen fått önskad färg läggs lämpligtvis aluminiumfolie över för att den inte ska bli bränd. Medans gratängen står i ugnen skivas och steks kasslern!
Mums!
En härlig pastasallad med lite allt möjligt gott i. Till det gjorde Tessan även en vitlöksdressing.
Pastasallad:
Pasta
Soltorkade tomater
Oliver
Fetaost
Majs
Tomater
Gurka
Solrosfrön
2 kycklingfileér
Börja med att skölja av kycklingen, krydda med grillkrydda och ställ sedan in denna i ugnen i ca 25 min i 225ºC. Koka sedan pastan. Medans pastan kokar så skärs grönsakerna, soltorkade tomater, oliver och fetaosten. Solrosfrönen rostas sedan i en torr panna. Lägg allt sedan i en stor skål. När pastan kokat klart, låt den svalna innan den hälls ihop med det andra. När kycklingen är klar skärs den i bitar och läggs i skålen. Omröres!
Vitlöksdressing:
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
Salt
Persilja
Börja med att skala och finhacka vitlöksklyftorna. Häll sedan i den turkiska yoghurten i en skål tillsammans med äppelcidervinägern och olivoljan. Tillsätt vitlöken. Salta. Lägg sedan i fryst eller färsk persilja. Rör om!
Nu är måltiden klar att avnjuttas!
En pastarätt som innehåller lite allt möjligt gott!
4 portioner:
Solrosfrön
1/2 knippe broccoli
Sockerärtor
Vitkål
1 paket soltorkade tomater
2 pkt bacon
Cheddar ost
Pasta till fyra pers.
Salt och peppar
Börja med att koka pasta. Stek sedan baconen. Skär broccoli, vitkål och soltorkade tomater. Lägg ner broccolin och vitkålen i pannan tillsammans med sockerärtorna. Låt steka en stund under lock tills broccolin har mjuknat. Tillsätt då solrosfrönen som tidigare rostats i en torr panna. Lägg sedan i de soltorkade tomaterna. Den kokta pastan tillsätts sedan till pannan. Tillslut på med riven ost. Smält in denna och rör runt. (Ev i med lite pasta vatten) Salta och peppra.
Klart att serveras!
Den sköna norrländska mästerkocken Johan fyllde år i början av februari och då bakade Theremma denna tårta åt honom.
1 tårta:
1 sockerkaka
3 dl grädde
300 g mörk blockchocklad
pepparmints arom
vaniljkräm
blåbär
hallon
lime
socker
Börja med att göra en sockerkaka i lämplig form. Skär sedan denna så att den blir i tre delar. Vispa sedan ihop vaniljkräm. Mosa hallon och blåbär, fileéa lime och skär den i bitar, blanda sedan ihop detta. Tillsätt lite socker. På första lagret läggs hallon, blåbär och lime. I nästa lager läggs vaniljkräm. Tårtan täcks med chockladmint mousse som görs genom att man smälter chockladen tillsammans med grädden tills all chocklad är smält. Vispa sedan blandningen i minst 15 min. Tills den blir fast helt enkelt. Det tar tid! Under tiden så tillsätts mintdroppar tills man får den smak man vill ha. Tillsist så täcks tårtan med moussen. Dekorera lämpligtvis med bär. T.ex. blåbär.
Nu är tårtan klar att avnjutas!
Johan Rudin, en härlig norrläning var på besök för att plugga lite kemi. Så lyckligt lottade som vi är så är Johan utbildad kock och han fick på eget insiativ slänga ihop en rätt efter vad han hittade i våran kyl och frys. Detta resulterade i en fläskfilégryta med ris och en härlig sallad till.
5 portioner:
ca 600 g fläskfilé
färska champinjoner
småtomater
persilja
purjolök
en skvätt smörgåsgurks spad
grädde
salt
mycket svartpeppar
köttbuljong
Börja med att koka upp riset och skär fläskfilén i skivor. Stek sedan fläskfilén i olja så den får lite färg. Sedan är det dags att steka svampen tillsammans med fläskfilén. Skär sedan purjolöken och stek den med det andra. Häll sedan på grädden och släng i en köttbuljongtärning. Krydda sedan därefter. Mycket svartpeppar! Häll i en skvätt smörgåsgurks spad för att höja smacken. Lägg sedan i skurna småtomater. Låt allt koka samman en stund. Innan servering toppas grytan med lite persilja.
Avnjut med det kokta riset och en god sallad till!
Denna torsdag blev det lax i ugnen med ris och ärtor till.
2 portioner:
2 lax filér
Citronpeppar
Olja
Ärtor
Ris
Börja med att pensla laxen med olja. Krydda sedan med citronpeppar och ställ in i ugnen. I 225ºC i ca 15-20 min. Koka sedan ris och ärtor. Klart!