Theremma

Detta är en blogg som Theremma kommer att uppdatera med recept som både passar plånboken och magen!

Nya inspirerande recept!

Kategori: Recepeptus!

Nu har äntligen våren kommit och därmed har Theremma hittat ut ur snabbmatsträsket!
Flyttlådorna är uppackade sen en tid tillbaka och nu kan vi inte skylla på flytten längre. 
Därför så har vi nu uppdaterat bloggen med en del nya recept som vi hoppas kan hjälpa er med matfantasin.

Läs, kommentera och njut!

Chokladkakan som passar till alla tillfällen!

Kategori: Recepeptus!

Efterrätt, bakfyllekäk eller söndagsmiddag, denna kaka passar till alla tillfällen. Kladdig och fluffig på samma gång gör den aningen godare än vad som är hälsosamt.

8-10 portioner:
225g smör
4 vispade ägg
1,5dl vetemjöl
2dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 dl socker

Smält smöret och blanda sedan alla ingredienserna i en bunke. Häll i en form (ca 1,5 liter) fyll en långpanna till hälften med vatten och ställ formen i långpannan. Grädda i 150°C i 50-60 min.

Potatisgratäng med lövbiff!

Kategori: Recepeptus!

Nu när våren äntligen kommit och träden börjat få blad tänkte vi att vad passar bättre än lövbiff! Efter flytten har våran ugn minskat i storlek till den ungefärliga storleken av en mikro, men trotts det är den fult funktionell så potatiskratäng fick det bli till.

Potatisgratäng 2-3portioner:
ca 7 potatisar
2 vitlöksklyftor
ca 3 dl grädde
salt och peppar
ost

Persiljesmör:
50g smör
3/4 dl persilja
2 små vitöksklyftor
salt och vitpeppar

Skala och skiva potatisen. Varva med salt, peppar och vitlök. Häll på grädden och toppa med ost. Grädda i 225°C i ca 30 min. Låt smöret mjukna i rumstemperatur och blanda sedan i persiljan, hackad vitlök, salt och peppar.
Låt stekpannan bli varm och stek lövbiffen en mycket kort stund på var sida. Salta och peppar innan vändning. Servera gärna med sallad.

Köttfärs med kål!

Kategori: Recepeptus!

Så fort som Theremma tipsar om denna maträtt så möts vi av skeptisa kommentaer. Men detta är en rätt som Theremma äter lite då och då och vi älskar den! Uppkomaten till maträtten är tyvärr okänd... Det var kanske någon gång i höstas när vi inte hade så mycket i kylen, vem vet. Det lär förbli en gåta. Men nu är vi glada att kunna dela denna smakupplevelse med er!

Köttfärs med kål 4 portioner:
500 gr köttfärs
Ca 1/4 vitkålshuvud
Salt
Vitpeppar

Ris till 4 portioner
Ärtor

Börja med att skära vitkålen. Koka sedan riset. Stek under tiden köttfärsen och tillsätt vitkålen. Stek tills vitkålen mjuknat. Lämpligtvis under lock en stund. Salta och peppra, smaka av.
Koka gröna ärtor till.

Laxsås med soltorkade tomater!

Kategori: Recepeptus!

Vi hade aldrig trott att lax och soltorkade tomater skulle vara en sådan bra kombination men detta är verkligen en rätt som måste provas.

Laxsåsen 2-3 portioner:

2 laxfié bitar
1/2 paket soltorkade tomater
1 paket creme-fraiche
1 paket matlagningsgrädde
1 klyfta vitlök
Salt
Svartpeppar

Potatismos:

3-4 potatisar per portion
Mjölk
Smör
Vitpeppar
Salt

Tillbehör:
Ärtor


Börja med att skala och dela potatisen. Koka sedan denna. Tärna därefter laxen i lagom stora bitar. Stek denna och hacka de soltorkade tomaterna. Tillsätt sedan creme fraichen och matlagningsgrädden. Därefter de soltorkade tomaterna och pressad vitlök. Krydda sedan med salt och svartpeppar och smaka av.
När potatisarna har kokat, häll av vattnet och tillsätt en skvätt mjölk och en klick smör. Krydda sedan med salt oc vitpeppar. Använd sedan en elvisp för att vispa ihop moset.
Servera med kokta ärtor till!