Theremma

Detta är en blogg som Theremma kommer att uppdatera med recept som både passar plånboken och magen!

Potatis och purjolökssoppa med focaccia!

Kategori: Recepeptus!

Nu när det börjar närma sig hösten så kan det vara gott med en varm soppa med ett nybakat bröd till. Så idag bjöd Theremma sin inneboende recce på potatis och purjolökssoppa med focaccia till.

Börja med att göra focaccian.

Focaccia:
25 g jäst
4 dl vatten
2 dl durumvete
4,5 dl vetemjöl
1 msk olja
1/2 tsk salt

Garnering:
Fetaost
Soltorkade tomater
Oliver
Rosmarin
Flingsalt

Lös jästen i fingervarmt vatten, blanda i resten av ingredienserna och låt jäsa i en långpanna som penslats med olivolja i ca 30 min. Efter jäsningen garneras brödet med soltorkade tomater, fetaost, oliver, flingsalt och rosmarin. Låt gräddas i ugnen i ca 15-20 min i 225°.

Soppan 4-6 portioner:

700 g potatis
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
En rejäl klick smör
1,5 liter vatten
2 dl creme fraiche
Salt
Vitpeppar

Skala och hacka potatisen i bitar. Skölj purjolöken och skär i lagom stora bitar.
Stek potatisen och purjolöken i smöret en stund utan att det tar färg. Tillsätt vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt sedan koka tills potatisen blivit mjuk, ca 20 min. Ta då bort kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer och mixa till önskad konsistens. Tillsätt sedan creme fraichen och tillsist salta och peppra.

Servera och avnjut tillsammans med den nybakade focaccian!